Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ


     Στα πλαίσια της ενότητας «καλοκαίρι» και εν όψη των διακοπών , συζητήσαμε με τα παιδιά για τη θάλασσα. Πού θα πάνε , ποιά παιχνίδια τους αρέσουν , τις θαλασσινές δραστηριότητες που προτιμούν και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε για τον ήλιο και την ασφάλεια στη θάλασσα. Αναφερθήκαμε ιδιαίτερα, στη χρήση του σωσίβιου από τα μικρά παιδιά που δεν  ξέρουν ακόμα να κολυμπούν καλά.
     Με αφορμή αυτό και την ιδέα μιας δραστηριότητας δημιουργικής γραφής, που προτείνεται στο τεύχος 107 του περιοδικού «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού», στη σελίδα 21 «ιστορίες από σωσίβια» (φωτ.1) , φτιάξαμε τη δική μας δραστηριότητα με τίτλο <<: Οι ιστορίες ενός ξεφούσκωτου σωσίβιου.>>
     Φέραμε στην τάξη ένα αληθινό ξεφούσκωτο σωσίβιο και από τέσσερις εικόνες με τη λέξη γραμμένη από κάτω (φωτ. 2,3,4). Για την εισαγωγή στη δραστηριότητα είπαμε την παρακάτω ιστορία: Μια μέρα που καθόμουν δίπλα στη θάλασσα και την κοιτούσα  , είδα από μακριά να φέρνει κάτι το κύμα . Σε λίγα λεπτά, βρισκόταν κοντά μου αυτό το ξεφούσκωτο σωσίβιο. «Ποιός να το έχασε»  είπα . «Κανείς δε με έχασε»  ακούω μια φωνή να λέει.  «Μα ποιός μιλάει»  ρώτησα , αφού κανείς δεν βρισκόταν κοντά μου.   «Εγώ, το γενναίο σωσίβιο και έχω ένα σωρό ιστορίες να σου πω», είπε το σωσίβιο και άρχισε να μιλάει , να μιλάει . Μα τα κύμματα όλο και δυνάμωναν και δεν μπόρεσα να ακούσω παρά μονάχα αυτές τις λέξεις . Μπορείτε να φανταστείτε τί συνέβη χρησιμοποιώντας τις λέξεις που άκουσα. 
       Χωρίσαμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και η κάθε μια έφτιαξε τη δική της ιστορία .
 Στην πρώτη ιστορία είχαμε τις εικόνες-λέξεις : στρώμα , βράχια , θάλασσα , κορίτσι και ο τίτλος που της έδωσαν είναι: « η Βικτώρια σώζεται» (φωτ.5,6,7).
       Ήταν μια μέρα ένα κορίτσι , η Βικτώρια , που πήγε στη θάλασσα να κολυμπήσει μαζί με το φουξ στρώμα της , που το είχε αγοράσει από το μαγαζί με τα καλοκαιρινά είδη. Εκεί που πήγε είχε πολλά κοφτερά βράχια , αλλά ήταν πολύ προσεκτική . Όμως το στρώμα της ακούμπησε στα βράχια και έσκασε και η Βικτώρια  βρέθηκε στο νερό μακριά από την ακτή γιατί ο αέρας παρέσυρε το στρώμα της. Εκείνη τη στιγμή ένας ανεμοστρόβιλος , που τον έστειλε ο Δίας  γιατί λυπήθηκε το κορίτσι, άρπαξε το σωσίβιο , το πήγε κοντά της και έτσι σώθηκε.
   Στη δεύτερη ιστορία είχαμε τις εικόνες-λέξεις : βάρκα , κύμα , αγόρι , αέρας και ο τίτλος που της έδωσαν είναι : « η διάσωση του Μιχάλη» (φωτ.8,9,10)
      Ήταν ένα πρωί ένα αγόρι , ο Μιχάλης . Βρήκε μια βάρκα στη στεριά και την πήρε για να πάει μια βαρκάδα στη θάλασσα. Στην αρχή ήταν ήρεμη η θάλασσα , αλλά μετά φύσιξε δυνατός αέρας και άρχισαν να δυναμώνουν και να μεγαλώνουν τα κύματα. Ξαφνικά η βάρκα βούλιαξε και ο Μιχάλης βρέθηκε στη θάλασσα. Εκεί που κολυμπούσε στα βαθιά , με ένα δυνατό κύμα πήγε κοντά του το σωσίβιο και του είπε : Ει εσύ έλα να πιαστείς επάνω μου να σε βγάλω έξω. Και έτσι σώθηκε ο Μιχάλης και είπε: ευχαριστώ πολύ.      

                                                                 
                                             ΕΙΚΟΝΕΣ   ΚΑΙ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ  ΠΑΙΔΙΩΝ .



                                                  
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  2

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 4

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 5

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 6

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  7
                                                                       
             
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  8

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  9

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  10

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου