Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η αξία του δώρου

Η προσφορά ενός δώρου συνδέεται με την έκφραση αγάπης ,αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς ένα πρόσωπο . Όσον αφορά στα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτήν την  προσφορά ως ένδειξη αγάπης και καλοσύνης,γεγονός που τα χαροποιεί . Όμως , στις μέρες μας , η σημασία του δώρου στα παιδιά έχει αλλάξει κατεύθυνση και αυτό έχει αρνητική συνέπεια στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του ψυχισμού  τους .  Τα παιδιά πρέπει να τα έχουν όλα , να μην τους λείπει τίποτα για να είναι ευχαριστημένα ;    Αυτή  είναι μια στοργική  επιδίωξη , αλλά και μια αγωνιώδης προσπάθεια που πολλές φορές παίρνει τη μορφή << καταιγισμού >> δώρων για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε : τα παιδιά μας . Μόνο που , για το καλό τους , πρέπει να υπάρχουν και όρια . Πολλές φορές τα παιδιά δείχνουν αδιαφορία προς τα πανάκριβα δώρα που τους προσφέρονται όχι γιατί δεν τους αρέσουν αλλά γιατί τα έχουν συνηθίσει , οπότε το στοιχείο της << έκπληξης >>, αλλά και της προσφοράς ακυρώνεται και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον . Ο γονιός στην προσπάθειά του να δείξει την αγάπη του στο παιδί προσφέρει  πολλά υλικά αγαθά και το κάνει να έχει παράλογες απαιτήσεις . Έτσι τα παιδιά συνδιάζουν την αγάπη με παροχή υλικών αγαθών , με εξωτερικούς παράγοντες  που τους δίνει ικανοποίηση . Αυτό συνεχίζει να τα ακολουθεί και στην υπόλοιπη ζωή τους . Τελικά ποιο είναι το μεγαλύτερο δώρο για ένα παιδί ; Η πραγματική αγάπη , που μεταφράζεται σε ενδιαφέρον να ακούμε τις απόψεις τους , να περνάμε χρόνο μαζί τους , να τα κατανοούμε αλλά και να τα οριοθετούμε .


ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ
-  Αν βάλουμε όρια στη δική μας καταναλωτική μανία , τότε μπορούμε να μάθουμε και στα παιδιά την έννοια των ορίων , αλλά και το να εκτιμούν αυτό που έχουν .
- Καλό είναι να προτείνουμε στο παιδί να μαζέψει τα παιχνίδια που δε χρησιμοποιεί και να τα χαρίσει σε παιδιά που δεν έχουν για να χαρούν .

- Το  δώρο στο παιδί να γίνεται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για συγκεκριμένο λόγο και όχι ως καθημερινή υποχρέωση ή εξαγορά  καλής συμπεριφοράς για να εκτιμά αυτό που του προσφέρουν , αλλά και για το λόγο που το προσφέρουν .

Πηγή :  [ περιοδικό  Με υγεία ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου